Treceți la conținutul principal

Legume de primavară

A venit primăvara și piețele vor fi din nou pline cu legume locale de sezon. Sperăm să fie cu adevărat românești și cât mai naturale. 
Dar pentru asta e nevoie de un efort concertat atat din partea guvernanților, cât și a consumatorilor. Poate mai degrabă din partea celor din urmă, pentru că ei sunt în esență factorul de decizie.
Dacă am accepta să plătim puțin mai mult producătorii locali, aceștia s-ar dedica cu mai mult interes și corectitudine asupra culturilor de legume și fructe.
Poate că e timpul să încurajăm onest țăranul și fermierul român și producția românească.
Poate că vremea snobismului culinar ar trebui să fie pe ducă.
De ce ar fi mai bună o legumă importată? Pentru că o găsim în hipermarket cu 2 lei mai ieftin? Pentru că morcovii sunt deja spălați? Pentru că sună "cool" să consumăm apio în loc de țelină?
Mare păcat că ne-am îndepărtat de "glie" și tradiții. 
ce legume de primavara sa consumam
Sursa foto: http://foodstory.stirileprotv.ro

O legumă venită de la sute de kilometri nu e un produs minune care stă proaspăt 30, 60 sau 90 de zile, ci doar unul excesiv injectat cu substanțe de conservare. 

Faceți un tur de piață tradițională și încântați-vă simțurile cu salată și ceapă verde, ridichi, lobodă, spanac, leurdă sau urzici. Sunt gustoase, pline de vitamine și sunt produse locale.

Și amintiți-vă regula de aur a alimentației: produse locale și de sezon!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Flori de toamnă - Tufănele

Tufănelele, aceste spectaculoase flori de toamnă sunt plante perene, ușor de plantat și întreținut.  Se găsesc în mare varietate cromatică și formează tufe bogate cu multe flori care vor decora gradina pe tot parcursul sezonului autumnal. Seamană cu crizantemele, dar sunt soiuri complet diferite. În timp ce tufănelele au o mulțime de inflorescențe, grupate în buchete, crizantema dezvoltă o singură floare în vârful fiecărei tije. Ambele tipuri emană un miros inconfundabil, de toamnă vegetală. Tufănelele sunt cunoscute în popor și sub numele de „dumitrițe”. Ele sunt originare din China și fac parte din familia botanică a mușetelului, margaretei și rozmarinului. Cea mai simplă și răspândită metodă de înmulțire se aplică primăvara prin drajoni, acei lăstari care pornesc din rădăcină. Tufănelele se plantează în soluri ușoare, aerisite și însorite măcar parțial. Se udă seara și dimineața, direct pe solul de la radăcină și se evită stagnarea apei în exces la baza plantei. Deș

Crinul de toamnă - Hosta - Augustin

Foto:American Meadows Crinul de toamna este originar din Asia: China, Coreea, Japonia. Este o planta perenă care nu are nevoie de îngrijire deosebită și crește cu succes în zonele umbroase, fiind numită și "Regina grădinii de umbră". Planta preferă solurile umede, de aceea este frecvent atacată de melci și limacși. O soluție verificată împotriva acestora este zațul de cafea, care se aruncă direct pe pământ. Crinul de toamnă înflorește de la începutul verii și până în septembrie-octombrie. Crinul de toamnă are flori parfumate și un foliaj des, frumos, cu frunze mari, care maschează complet solul. Crinul de toamnă se dezvoltă în tufe de înălțime medie. Cea mai comună varietate este cea cu flori albe. Foto:gardenia.net Există mai multe soiuri de Hosta, diferențiate în principal prin tipul de frunză: verde, galben cu verde, alb cu verde etc. Planta se înmulțeste prin divizare, operație recomandată o dată la câțiva ani și care se face la începutul primăverii.

Salal - verdeață decorativă

Cunoscut ca și afin american, Salal-ul este una dintre cele mai folosite tipuri de verdeață decorativă.  Salal-ul este rezistent, compatibil cu orice floare și dă un volum frumos buchetului.  Este un arbust nepretențios, cu frunze veșnic verzi și care se poate planta chiar și în locuri umbroase. Se dezvolta bine în sol umed. Salal-ul are fructe comestibile și este înrudit cu merișorul și afinul.  În aranjamente se pot folosi atât frunzele, cât și fructele.