A venit primăvara și piețele vor fi din nou pline cu legume locale de sezon. Sperăm să fie cu adevărat românești și cât mai naturale.
Dar pentru asta e nevoie de un efort concertat atat din partea guvernanților, cât și a consumatorilor. Poate mai degrabă din partea celor din urmă, pentru că ei sunt în esență factorul de decizie.
Dacă am accepta să plătim puțin mai mult producătorii locali, aceștia s-ar dedica cu mai mult interes și corectitudine asupra culturilor de legume și fructe.
Poate că e timpul să încurajăm onest țăranul și fermierul român și producția românească.
Poate că vremea snobismului culinar ar trebui să fie pe ducă.
De ce ar fi mai bună o legumă importată? Pentru că o găsim în hipermarket cu 2 lei mai ieftin? Pentru că morcovii sunt deja spălați? Pentru că sună "cool" să consumăm apio în loc de țelină?
Mare păcat că ne-am îndepărtat de "glie" și tradiții.
O legumă venită de la sute de kilometri nu e un produs minune care stă proaspăt 30, 60 sau 90 de zile, ci doar unul excesiv injectat cu substanțe de conservare.
Faceți un tur de piață tradițională și încântați-vă simțurile cu salată și ceapă verde, ridichi, lobodă, spanac, leurdă sau urzici. Sunt gustoase, pline de vitamine și sunt produse locale.
Și amintiți-vă regula de aur a alimentației: produse locale și de sezon!
Dar pentru asta e nevoie de un efort concertat atat din partea guvernanților, cât și a consumatorilor. Poate mai degrabă din partea celor din urmă, pentru că ei sunt în esență factorul de decizie.
Dacă am accepta să plătim puțin mai mult producătorii locali, aceștia s-ar dedica cu mai mult interes și corectitudine asupra culturilor de legume și fructe.
Poate că e timpul să încurajăm onest țăranul și fermierul român și producția românească.
Poate că vremea snobismului culinar ar trebui să fie pe ducă.
De ce ar fi mai bună o legumă importată? Pentru că o găsim în hipermarket cu 2 lei mai ieftin? Pentru că morcovii sunt deja spălați? Pentru că sună "cool" să consumăm apio în loc de țelină?
Mare păcat că ne-am îndepărtat de "glie" și tradiții.
![]() |
Sursa foto: http://foodstory.stirileprotv.ro |
Faceți un tur de piață tradițională și încântați-vă simțurile cu salată și ceapă verde, ridichi, lobodă, spanac, leurdă sau urzici. Sunt gustoase, pline de vitamine și sunt produse locale.
Și amintiți-vă regula de aur a alimentației: produse locale și de sezon!
Comentarii
Trimiteți un comentariu