A venit toamna și ca de obicei aduce cu ea o bogăție de legume și fructe.
Aliment foarte sănătos, ieftin, ușor de preparat, dovleacul se găsește acum atât în supermarketuri, cât și în piețe sau pe tarabe improvizate pe marginea drumurilor. Să nu uităm că România înca păstrează din cutumele Orientului...
Obiceiurile de cumpărare și consum recente ne spun că românii s-au îndepărtat mult de produsele locale și bucătăria sănătoasă și preferă fast-food-ul, alimentele importate și cele procesate.
Păcat, deoarece pentru numai câțiva bănuți putem găti o masă copioasa și sănătoasă: supă cremă de dovleac, dovleac la cuptor, placintă de dovleac, mâncare de dovleac etc - dar îl putem folosi și ca ornament.
Imaginați-vă o grădină decorată cu flori de toamnă, tărtăcuțe și dovleci. Un proiect rapid și puțin costisitor și care ne răsplătește cu enorme satisfacții și bucurii. Un proiect DIY - do it yourself!
Plăcintar: este foarte popular în țara noastră; nu foarte aromat, dar dulce și plin de pulpă - un dovleac potrivit pentru plăcintă. Că doar nu degeaba se numește "plăcintar"!
Patison: un soi olandez, în formă de stea, bogat în minerale și vitamine, un dovleac indicat pentru diverse preparate, deși se spune că făcut "pane" sau umplut cu brânză și gătit la cuptor e absolut delicios. Pentru rezultate optime, alegeți fructele tinere.
Spaghetti - un bostan lunguieț, de dimensiuni medii, care se găteste la cuptor fie întreg, cam 40 minute, fie tăiat în două jumătăți. Se asezonează după gust cu condimente și se consumă precum spaghetti, deoarece prin preparare se desface în fâșii subțiri, la fel ca pastele.
Hokkaido este un dovleac dulce, aromat, cu coaja comestibilă (evident, după fierbere!) foarte bun pentru supe sau plăcintă.
Small Sugar este portocaliu și foarte dulce, un soi bun pentru supă (nu uitați să adăugați puțin suc de portocale pentru un gust absolut senzațional), plăcintă, dulceață sau copt.
Acestea au fost numai câteva soiuri mai folosite pe care le puteți planta chiar și într-o grădină mică, pentru delicii culinare și ornamentale.
Nu uitați să mâncați sănătos, să vă decorați grădina și să consumați produse românești.
Vă dorim o toamnă blândă și liniștită!
Dovleacul, cunoscut și ca "bostan", este una dintre vedetele sezonului autumnal.
![]() |
Sursa: Wikimedia |
Obiceiurile de cumpărare și consum recente ne spun că românii s-au îndepărtat mult de produsele locale și bucătăria sănătoasă și preferă fast-food-ul, alimentele importate și cele procesate.
Păcat, deoarece pentru numai câțiva bănuți putem găti o masă copioasa și sănătoasă: supă cremă de dovleac, dovleac la cuptor, placintă de dovleac, mâncare de dovleac etc - dar îl putem folosi și ca ornament.
Imaginați-vă o grădină decorată cu flori de toamnă, tărtăcuțe și dovleci. Un proiect rapid și puțin costisitor și care ne răsplătește cu enorme satisfacții și bucurii. Un proiect DIY - do it yourself!
Soiuri de dovleac:
Plăcintar: este foarte popular în țara noastră; nu foarte aromat, dar dulce și plin de pulpă - un dovleac potrivit pentru plăcintă. Că doar nu degeaba se numește "plăcintar"!
![]() |
Dovleac placintar |
![]() |
Patison. Sursa: gradina-de-vis |
Spaghetti - un bostan lunguieț, de dimensiuni medii, care se găteste la cuptor fie întreg, cam 40 minute, fie tăiat în două jumătăți. Se asezonează după gust cu condimente și se consumă precum spaghetti, deoarece prin preparare se desface în fâșii subțiri, la fel ca pastele.
![]() |
Spaghetti |
![]() |
Small sugar |
Acestea au fost numai câteva soiuri mai folosite pe care le puteți planta chiar și într-o grădină mică, pentru delicii culinare și ornamentale.
Nu uitați să mâncați sănătos, să vă decorați grădina și să consumați produse românești.
Vă dorim o toamnă blândă și liniștită!
Comentarii
Trimiteți un comentariu