Treceți la conținutul principal

Condimente

cresterea condimentelor in gradina
Oricât de naturale și sănătoase ar fi ingredientele unui preparat, fără condimente nu ar avea același gust. Vă mai amintiți povestea „Sarea în bucate”, nu ?
Cimbru, mărar, pătrunjel, leuștean, oregano, rozmarin, piper ... și lista este lungă cât o zi de post.
Multe dintre ierburile aromatice frecvent folosite în bucătărie pot fi tot timpul anului disponibile în propria gospodărie.

Cum ? Foarte simplu.
1. Procurăm ghivecele potrivite, în sensul concordanței artistice cu spațiul în care le așezăm iar dimensiunile în raport cu necesitățile plantei (unele dezvoltă rădăcini mai mari).
2. Alocăm o zonă de amplasare cu lumină naturală și fără variații mari de temperatură.
3. Stabilim ierburile aromatice pe care le dorim în propria minigrădină, ținând cont de specificul fiecărui soi. E indicat să le alegem pe cele nepretențioase și tradiționale, cu șanse mari de creștere în ghiveci, în spații închise: pătrunjel, mentă, busuioc, cimbru, oregano, rozmarin, mărar.
4. Cumpăram plăntuțele
Obținem astfel un dublu avantaj, practic și estetic: condimente la îndemână, proaspete, naturale și gratuite, dar și un loc verde, personalizat cu plante aromate și foliaj frumos.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Flori de toamnă - Tufănele

Tufănelele, aceste spectaculoase flori de toamnă sunt plante perene, ușor de plantat și întreținut.  Se găsesc în mare varietate cromatică și formează tufe bogate cu multe flori care vor decora gradina pe tot parcursul sezonului autumnal. Seamană cu crizantemele, dar sunt soiuri complet diferite. În timp ce tufănelele au o mulțime de inflorescențe, grupate în buchete, crizantema dezvoltă o singură floare în vârful fiecărei tije. Ambele tipuri emană un miros inconfundabil, de toamnă vegetală. Tufănelele sunt cunoscute în popor și sub numele de „dumitrițe”. Ele sunt originare din China și fac parte din familia botanică a mușetelului, margaretei și rozmarinului. Cea mai simplă și răspândită metodă de înmulțire se aplică primăvara prin drajoni, acei lăstari care pornesc din rădăcină. Tufănelele se plantează în soluri ușoare, aerisite și însorite măcar parțial. Se udă seara și dimineața, direct pe solul de la radăcină și se evită stagnarea apei în exces la baza plantei. Deș

Crinul de toamnă - Hosta - Augustin

Foto:American Meadows Crinul de toamna este originar din Asia: China, Coreea, Japonia. Este o planta perenă care nu are nevoie de îngrijire deosebită și crește cu succes în zonele umbroase, fiind numită și "Regina grădinii de umbră". Planta preferă solurile umede, de aceea este frecvent atacată de melci și limacși. O soluție verificată împotriva acestora este zațul de cafea, care se aruncă direct pe pământ. Crinul de toamnă înflorește de la începutul verii și până în septembrie-octombrie. Crinul de toamnă are flori parfumate și un foliaj des, frumos, cu frunze mari, care maschează complet solul. Crinul de toamnă se dezvoltă în tufe de înălțime medie. Cea mai comună varietate este cea cu flori albe. Foto:gardenia.net Există mai multe soiuri de Hosta, diferențiate în principal prin tipul de frunză: verde, galben cu verde, alb cu verde etc. Planta se înmulțeste prin divizare, operație recomandată o dată la câțiva ani și care se face la începutul primăverii.

Salal - verdeață decorativă

Cunoscut ca și afin american, Salal-ul este una dintre cele mai folosite tipuri de verdeață decorativă.  Salal-ul este rezistent, compatibil cu orice floare și dă un volum frumos buchetului.  Este un arbust nepretențios, cu frunze veșnic verzi și care se poate planta chiar și în locuri umbroase. Se dezvolta bine în sol umed. Salal-ul are fructe comestibile și este înrudit cu merișorul și afinul.  În aranjamente se pot folosi atât frunzele, cât și fructele.